Readberry Image

Tervetuloa lukemaan käsin poimittua laatulukemista, joka kulkee aina mukanasi. Readberryn sähkökirjoja ja artikkeleita luet yhtä hyvin älypuhelimella kuin anoppilan PC:llä. Kokeile vaikka!

Image

Timo Harakka

Spagettivatikaani

Timo Harakka - Spagettivatikaani

Suomi järjesti neuvoa-antavan kansanäänestyksen Euroopan unioniin liittymisestä lokakuussa 2004. Timo Harakka vietti edellisenä keväänä kolme kuukautta Brysselissä avustaen vihreiden europarlamenttiryhmää. Palkkaa työstä ei maksettu, mutta korvaukseksi Harakka sai ilmaisen ylläpidon ja – mikä tärkeintä – kulkukortin Euroopan unionin ytimeen. Tuosta ajasta syntyi Imagen kesänumerossa 1994 julkaistu Spagettivatikaani. Liberaali kaupunkilaisälymystö suhtautui Euroopan unioniin myönteisesti, olihan kyse Suomen avautumisesta, pesäerosta Kekkosen-aikaan – ja kenties moni myös haaveili urasta Brysselissä. Harakka näki toisenlaisen EU:n.

”Olen varmasti ensimmäinen suomalainen, joka päätti, etten varmasti halua Brysseliin töihin”, hän muistelee.

Imagen artikkelista sukeutui seuraavana vuonna samanniminen kirja. Moni piti sitä EU-vastaisuuden korkeanaveisuna, vaikka siinä ja Imagen jutussa oli vahva federalistis-eurooppalainen sävy. Keski-Euroopassa EU nähdään itsestään selvästi myös rauhanprojektina, mikä ei Harakan mukaan välittynyt suomalaisille. ”EU:hun liityttiin väärästä syystä, se oli ohi menevä muoti-ilmiö, mikä näkyy nyt suomalaisten kyllästymisenä EU:hun.”

Mikko Numminen

(Image 3/1994)

Image on aikakauslehti vailla vertaa. Joka kuukausi lehti tarttuu tärkeimpiin puheenaiheisiin, kiinnostavimpiin ihmisiin ja yllättävimpiin ideoihin. image.fi

Lue myös muut Imagen jutut.

Eikö lukunäkymä toimi? Täältä saat neuvoja.

Esikatselu Kaikki tämän genren kirjat Kaikki kirjat