Readberry Image

Tervetuloa lukemaan käsin poimittua laatulukemista, joka kulkee aina mukanasi. Readberryn sähkökirjoja ja artikkeleita luet yhtä hyvin älypuhelimella kuin anoppilan PC:llä. Kokeile vaikka!

Image

Raoul Grünstein

Günter Wallraff!

Raoul Grünstein - Günter Wallraff!

Imagessa oli kaikenlaisia tekijöiden luomuksia, ja minusta oli hyvä tehdä myös oikeaa journalismia. Yritin tehdä kunnianhimoisemman henkilökuvan, siis taustoittavan jutun, jossa myös kohtaamisessa syntyisi jotain uutta. [Andy Warholin lehti] Interview taisi olla yksi innoittajista”, Raoul Grünstein kertoo. Hän oli lukenut Günter Wallraffin kirjoja ja halusi tehdä jutun tästä paljastusjournalistista, joka käytti tekaistuja identiteettejä päästäkseen raportoimaan yhteiskunnan vääryyksistä. Grünstein jäljitti Wallraffin tämän kirja-agentin kautta ja sai lupauksen tapaamisesta ja lisäksi tiedon, ettei Wallraff osannut lainkaan englantia. Grünstein päätti opiskella saksaa. Aikaa oli kuitenkin liian vähän, vain muutama viikko. Haastattelukysymysten tekoon hän sai sentään apua saksaa puhuvalta ystävältään.

”Tapaamisessa Wallraff oli hyvin intensiivinen ja kiihtyi keskustelustamme, jota en kaiken aikaa itse oikein ymmärtänyt. Jossain vaiheessa keksin, että jos ymmärsin lauseesta sanan tai kaksi, niin esitän näiden perusteella jatkokysymyksen. Kun Wallraff kertoi, että hän oli saanut kotiinsa kirjeitä, joissa oli paskaa, päätin kokeilla uutta tekniikkaa: ’Ja mikä on paskan merkitys elämässäsi?’ tai ’Miten voisit kuvailla tunteitasi paskaan liittyvissä asioissa?’. Wallraff otti kysymykset kuitenkin vakavasti ja jatkoi yhdestä aiheesta toiseen tässä välillä hiukan metafyysisessä keskustelussa.”

Eniten Grünsteinia kosketti Wallraffin elämäntarina ja syvyys, jolla tämä pohti identiteettiään.

”Jotenkin hän tunsi itsensä riittämättömäksi, vaikka oli puhkaissut monta yhteiskunnallista salaisuutta vierastyövoiman riistämisestä ydinvoimaloiden laittomiin rakennustyömaihin. Muistikuvieni mukaan häntä jäyti se, ettei ollut ihan se, joksi toivoi tulevansa. Kun hän esiintyi kuukausien ajan uskottavasti turkkilaisena vierastyöläisenä, hän toivoi olevansa vielä enemmän turkkilainen. Asia kääntyi traagiseksi, kun hänen vaimonsa oli jättänyt hänet päätyessään suhteeseen turkkilaisen miehen kanssa. Jäin pitkäksi aikaa miettimään heidän parisuhteensa psykologiaa.”

”Wallraff teki sen, mitä tuon ajan uudet mediat viime kädessä – ja osin itse sitä tiedostamatta – halusivat: hän rikkoi vallitsevan järjestyksen, jotta totuus ja uusi järjestys pääsisivät esiin.”

Mikko Numminen

(Image 2/1986)

Image on aikakauslehti vailla vertaa. Joka kuukausi lehti tarttuu tärkeimpiin puheenaiheisiin, kiinnostavimpiin ihmisiin ja yllättävimpiin ideoihin. image.fi

Lue myös muut Imagen jutut.

Eikö lukunäkymä toimi? Täältä saat neuvoja.

Esikatselu Kaikki tämän genren kirjat Kaikki kirjat